Fra minigourmeten til KBHFF

Så er der igen opskrifter som også ligger i posen til de glade modtagere af en pose fra fødevarefællesskabet i morgen. Selleribøfferne er FAB!

Opskrifter uge 9

Rosenkål:

Der er meget delte meninger om rosenkål, men hvis man sørger for at tilberede dem ordentligt kan de smage helt vidunderligt. Vigtigt er det at sørge for ikke at koge dem for længe så de bliver splattede, der må gerne være lidt bid i. Her er to nemme tilberedninger som gør lykke som tilbehør til anden god mad.

Stegt på panden med sukker

Kog rosenkålene så de er lige knapt møre. Hæld vandet fra og varm en god klat smør på panden. Tilsæt en smule sukker og lad det smelte ud i smørret. Rist rosenkålene sammen med smør-sukkermassen til de har fået sprøde brune pletter, drys lidt salt over. Server varme.

Med gedeost.

Kog rosenkålene så de er lige knapt møre. Hæld vandet fra og kom kålene i et ildfast fad. Skær skiver af hvidskimlet gedeost og læg oven på rosenkålene. Giv fadet en tur i ovnen til gedeosten er smeltet ned over kålene.

Kumpir

I Tyrkiet kan man på gaden finde en hel del shops som sælger Kumpir. Denne ret snaskede, uortodokse og vildt lækre spise kan man forsøge at gøre sig efter i sit eget køkken, og hvis ens indre madsnob bliver bleg af billig dressing og ketchup som kartoflerne får i så rigelige mængder i kumpirens hjemland, kan man jo erstatte den med noget hjemmerørt. Men helt ærligt: Det er bedst med alt det grisede…

Skrub bagekartoflerne rene for jord, prik dem med en gaffel eller snit et kryds så damp kan undslippe, og pak dem ind i folie (som ikke er særligt miljørigtigt, bagepapir kan også gøre det) Bag ca. en time på 200 alt afhængig af størrelsen.  Snit den bagte kartoffel på tværs og kom en klat smør ned i (i Tyrkiet er det som regel usaltet) og reven ost, hvis det skal være helt autentisk så bruges en kaşar ost som kan fås i en del grønthandlere, ellers bare hvad man lige har. Det blandes sammen indtil at kartoffelmassen er en helt lind masse uden klumper. Oven i kartoflen tilsættes så i rigelige mængder af diverse toppings,  majs, gulerødder, pølsestykker, sure agurker, mayonnaise ærter  og så en masse dressing. Spis med ske og få en lille smule kvalme!

Selleribøffer

De her selleribøffer er meget populære blandt børnene i Kongens Have hvor jeg laver mad:

Et sellerihoved

Et par gulerødder

Frisk timian

Hvidløg

Stødt spidskommen

Stødt koriander

Æg

Selleri og gulerødder skrælles og rives groft. Bladene af de friske timianstængler tilsættes, spidskommen og stødt koriander samt salt og peber. Der tilsættes æg, brug tre til at begynde med, og lav en tester for at se om det vil hænge sammen på panden. Steges i rigeligt olivenolie til de er gyldne på begge sider. Læg på et stykke fedtsugende papir. Bøfferne kan alternativt brunes på begge sider og så få lov at gennembage i en forvarmet ovn.

svampenes svar på hattifnatter

Hattifnatter aka enokisvampe

Pasta med muslinger og enokisvampe

Muslingerne skal være købt hos en god fiskehandler. Skrub dem rene og kasser dem som er gået i stykker, eller som ikke lukker sig hvis man banker dem mod et bord. Nogle gange skal de altså have lidt med grovfilen før man kan være sikker på om de er sløve eller døde, så bank til uden at kvase skallen…

Damp muslingerne i en gryde med hvidvin og et lille bundt persille i  max ti minutter til de er åbne. Tag dem op af gryden, kassér eventuelt lukkede muslinger. Kog hvidvin ind med lidt fløde og en smule vand, tilsæt salt og peber og svampe. Lad det simre til svampene er møre. Kom muslingerne i, hæld over en omgang friskkogt pasta, bland sammen og spis med reven parmesan.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply